نوید شمس

نوید شمس جان تا این لحظه 19 سال و 1 ماه و 13 روز سن دارد

12 واقعه جذاب سال 1395

12واقعه جذاب سال 2016 را از دست ندهید

سال دیگری با وقایع ستاره شناسی پیش روی ما است. خورشید گرفتگی كامل، بارشهای شهابی  و... از این جمله اند.

بامداد  شنبه 19 دیماه: ملكه آسمان صبحگاهی همنشین سیاره حلقه بر گردن كیوان بود و با جدایی 0.3 درجه این دو جرم می درخشیدند كه در روزهای بعد با فاصله بیشتر آنها را می توانید مشاهده نمایید.

سه شنبه 29 دیماه: ماه حدود ساعت 3 بامداد کمتر از 2 درجه با ستاره نارنجی چشم گاو(دبران) جدایی دارد و ساعاتی بعد از پشت كوژ ماه  افزاینده عبور می كند که البته این اختفا در ایالت متحده وكانادا قابل مشاهده اس

سه شنبه و چهارشنبه 18 و 19 اسفند ماه 94: خورگرفت كامل رخ خواهد داد كه در جنوب شرق آسیا، اقیانوس آرام و مجمع الجزایر اندونزی بصورت كامل و در سایر مناطق اطراف از جمله آلاسكا و جزاریر هاوایی این گرفت بصورت جزیی قابل مشاهده خواهد بود. بیشترین زمان گرفت كامل خورشید 4 دقیقه و 10 ثانیه  ودر میان اقیانوس خواهد بود.

چهارشنبه 4 فروردین 94: دو هفته پس از خور گرفت 94 كه ماه بین زمین و خورشید قرار داشت، این بار زمین بین ماه و مهر تابان قرار دارد و با عبور ماه از شمال سایه كره زمین، اولین واقعه نجومی نوروز 1395 خورشیدی یعنی ماه گرفتگی نیمسایه(خسوف غیر مرئی) رخ خواهد داد كه  متاسفانه این نوع گرفت ماه با چشم انسان قابل تشخیص نمی باشد. اما چه بسا بخش پایینی ماه قدری تیره تر به نظر آید. سواحل غربی شمال امریكا در هنگام غروب ماه این پدیده را ملاحظه خواهند نمود.

شنبه اول خرداد  1395: ماه بدر(مشهور به ماه آبی) همنشین سیاره سرخ بهرام خواهد شد. در غرب اگر دو ماه بدر در یك ماه میلادی دیده شوند، به ماه بدر دوم، ماه آبی می گویند. ضمن آنكه تعبیر دیگری از این قانون اصلی وجود داردكه اگر در طول یك فصل نیز بجای 3 ماه بدر، چهار ماه بدر قابل دیدن باشد، سومین ماه بدر را در آن فصل ماه آبی می نامند. در این تاریخ سیاره سرخ بهرام كه در نزدیكی وضعیت مقابله قرار دارد، در پایین ماه بدر دیده خواهد شد.

اواخر بهار95 یك ظهور بسیار ماسب از سیاره سرخ بهرام در آسمان: بعد از هفته جهانی ستاره شناسی95؛ از چهارشنبه 29 اردیبهشت تا جمعه 14 خرداد این سیاره را بصورت ستاره بسیار پور نوری به رنگ زرد – نارنجی خواهید دید كه این شرایط را در سال جدید كماكان حفظ می كند.

شنبه دوم خرداد 1395: سیاره سرخ به وضعیت مقابله می رسد. مقابله شرایطی در سیارات است كه مهر تابان، زمین و یك سیاره(در اینجا مریخ) در یك راستا قرار می گیرند، بطوری كه زمین بین خورشید  و  آن سیاره است. هشت روز بعد یعنی دوشنبه 10 خرداد این سیاره مقارن با غروب آفتاب، طلوع می كند و در نیمه شب در میانه آسمان (سمت جنوب كره آسمان) دیده می شود. در سال نو قدر روشنایی این سیاره 2.1- و یا به عبارتی دو برابر سیاره پر نور آسمان ستاره تیشتر(شعرای یمانی) و یا همان شباهنگ خواهد بود. ساعت 2:05 بامداد سه شنبه 11 خرداد، سیاره سرخ بهرام به كمترین فاصله با زمین می رسد و در این لحظه 75.3 میلیون كیلومتر با زمین فاصله خواهد داشت. سیاره بهرام در شهریور1382 خورشیدی به كمترین فاصله یعنی 55.7 میلیون كیلومتری زمین رسید و نزدیكی امسال نیز می تواند بسیار قابل توجه باشد. در هفته ها و ماههای پس از مقابله(اوایل خرداد95 به بعد)، سیاره سرخ جرم آسمانی ثابت شبانگاهی برای رصدگران خواهد بود. با عقب افتادن این سیاره از زمین، به مرور شدت درخشش سیاره سرخ پایین می آید.

جمعه 8 امرداد 95: یك اختفای دیگر از ستاره چشم گاو(دبران) را رصدگران غرب كانادا و ایالات متحده در گرگ و میش سپیده دم این تاریخ می توانند شاهد باشند، این اختفا را ایشان در پایین آسمان شمال شرقی خود نظاره گر خواهند بود. در این تاریخ، از دی رصدگران کشورمان، ماه کمترین فاصله را با ستاره دبران خواهد داشت.

پنجشنبه 21 و بامداد جمعه 22 امرداد95: برای بارش شهابی پرساووشی كه برخی با حذف "پ" در زبان فارسی! از آن با نام "برساووشی" ياد می كنند!؟ شرايط خوبی درسال نو ميلادی پیش بینی می شود، به نحوی كه انتظار می رود 90 شهاب در ساعت مشاهده شود. امكان انفجار یكی از شهابها و ایجاد نور خیره كننده آن، در این بارش شهابی مشهور سالیانه وجود دارد. با وجود ماه در تربیع اول، به نسبت آسمان از آلودگی نوری كمی برخوردار است، ضمن آنكه ماه بعد از نیمه شب غروب می كند و آسمان تاریك برای مشاهده این شهابها در اختیار رصدگران مشتاق است.

یكشنبه 7 شهریور95: دو سیاره درخشان ناهید و برجیس در آسمان شامگاهی خود نمایی می كنند . این اجرام در غرب- جنوبغرب آسمان در این تاریخ بعد از غروب مهر عالم تاب، قابل مشاهده هستند. این دو جرم در زمان مذكور بسیار به هم نزدیك هستند و حدود 5 دقیقه كمان(یك ششم قطر ماه بدر) از هم جدایی دارند، به نحوی كه تشخیص آنها به عنوان دو جرم آسمانی، با چشم غیر مسلح مشكل است!

چهارشنبه 28 مهر95: باز هم اختفا، آنهم اختفای مجدد ستاره چشم گاو(دبران) در این تاریخ رخ خواهد داد.  ستاره مزبور از پشت كوژ ماه كاهنده محرم 1438 قمری این عبور را تجربه می نماید. شرق كانادا و بیشتر ایالات متحده این اختفا(پنهان شدن جرم آسمانی كوچك دوردست، در پشت جرم آسمانی بزرگ نزدیك به زمین). در ایران قبل از آغاز اختفا، هوا روشن و ماه نیز به مرور غروب می کند.

دوشنبه 24 آبان 95 ابرماه سال: ماه كاملی كه در این تاریخ مشاهده می شود، به كمترین فاصله با زمین نزدیك است و ساعت 17:22 عصر این روز به وضعیت بدر(ماه كامل) خواهد رسید. 2.4 ساعت بعد از لحظه بد، ماه به كمترین فاصله با كره خاكی زمین رسیده وتنها 356536 كیلومتر با ما فاصله دارد. آخرین بار كه ماه این مقدار به زمین نزدیك شده بود، دوشنبه پنجم بهمن 1326 خورشیدی بوده است! انتظار می رود طی این چند روز، دامنه جزر و مد اقیانوس در این زمان بسیار بالا برود.(جزر به پایین ترین سطح و مدّی با بالاترین سطح). میانگین فاصله ماه از زمین،  384470 كیلومتر است.

سه شنبه 23 آذر95: بارش شهابی سالیانه دوپیكری(جوزایی) در این زمان از راه می رسد. جالب است كه در این شب باز هم ستاره چشم گاو(دبران) از پشت مهتاب عبور می كند، هر چند که در کشورمان هنگامی که ماه  و دبران به هم خیلی نزدیک می شوند، این دو جرم در افق غرب غروب می نمایند!  تعداد بالای ZHR این بارش، آنرا در راس بارشهای سال 95 خورشیدی قرار داده است. پش بینی می شود در زمان اوج این بارش، 120 شهاب در ساعت با جو زمین برخورد داشته باشند. این بدان معنا است كه اگر خوش شانس باشید، در هر دقیقه دو شهاب را می توانید مشاهده نمایید اما متاسفانه نور زیاد ماه مزاحم رصد شهابهای این بارش است! البته  اختفا ستاره چشم گاو پشت ماه، این فرصت را ایجاد می كند كه حداقل در این شب، رویداد نجومی دیگری را ساكنان ایالات متحده مشاهده نمایند.

آسمانتان صاف


تاریخ : 31 اردیبهشت 1395 - 20:06 | توسط : نوید | بازدید : 281 | موضوع : وبلاگ | نظر بدهید



هیچ نظری ثبت نشده است

نظر شما

نام
ایمیل
وب سایت / وبلاگ
پیغام